ویژگی های زغال کبابی مرغوب
هر زغالی که زغال کبابی نیست. استفاده از چوب و آتش به منظور مصارف مختلف، از رفتارهایی است که از زمان انسانهای اولیه تا بحال ادامه دارد. امروزه استفاده از مشتقات نفتی به منظور ایجاد حرارت و گرما، به جای آتش و چوب رایج شده است. اما آتش، زغال، بوی دود و بوی طبیعت هنوز هم بی نظیر بوده و طرفداران خاص خود را دارد. سوزاندن زغال نسبت به چوب خشک راحت تر و مفیدتر میباشد. زغال، چوب سوخته شده ای است که به صورت نیمه سوخته خاموش شده است.
انواع زغال و زغال کبابی
زغال کبابی
زغال در زمینه های مختلفی از قبیل: کبابی کردن مواد غذایی، قلیان کشیدن، سوزاندن و گرما بخشیدن از طریق شومینه و تهیه ی چای آتشی، کاربرد دارد. زغال ها با توجه به جنس چوب، نوع پروسه ی تولید، مواد اولیه و موارد استفاده، به انواع و اقسام مختلف تقسیم میشوند. زغال لیمو، زغال کبابی، زغال چینی، زغال فشرده، زغال شمش، زغال سکه ای یا زغال قلیان، زغال بامبو، زغال نارگیل و زغال برکیت، زغال های موجود در بازار میباشند.
زغال کبابی مرغوب
اولین فاکتور مهم در تهیه زغال کبابی مرغوب، انتخاب چوب مناسب می باشد. چوب مناسب برای تهیه ی زغال، چوب سفت، فشرده و کاملا خشک مرکباتی چون لیمو، پرتقال و نارنج میباشد. چوب درخت بلوط و گردو هم برای تهیه ی زغال مناسب است. چوب خشک شده را به دو روش صنعتی و سنتی به زغال تبدیل میکنند.
روش سنتی: در این روش از ساخت زغال کبابی مرغوب، چوب درخت را آتش زده و در اواسط سوختن، یعنی قبل از تبدیل شدن به خاکستر، هیزم ها را به محفظه ای بدون تهویه یا گودال کنده شده در خاک منتقل میکنند. روی هیزم های نیمه سوخته را کاملا پوشانده و به مدت یک الی دو روز صبر مینمایند. پس از دو روز، زغال اصطلاحا دم کشیده و کاملا آماده میباشد.
روش صنعتی: تهیه زغال کبابی به روش صنعتی، تقریبا 2 الی 3 روز به طول می انجامد. تهیه ی زغال صنعتی، در پنج مرحله انجام میشود. ابتدا چوب خشک را در کوره ای با محیط خلاء، حرارت داده تا سفت و فشرده شود. در مرحله ی بعد، عصاره و سرکه ی تراوش شده از چوب را جمع آوری میکنند. با افزایش حرارت، عصاره ای از چوب تراوش میشود که به عنوان کود، ضد آفت و علف کش استفاده میشود. در مرحله ی بعدی، گازها و دود متصاعد شده را کندانسیون میکنند. در این مرحله، هیچ آلاینده ای وارد هوا نخواهد شد. مرحله ی آخر، به سفید شدن زغال معروف است. یعنی زغال دم کشیده و آماده خروج می باشد.
زغال کبابی فشرده، براق و بادوام می باشد. زغال کبابی بدون دود، بو و خاکستر بوده و به واسطه ی ویژگی های ایده آل مناسب قلیان و کبابی کردن مواد غذایی است. کیفیت زغال لیمویی به میزان حرارت در پروسه ی تولید بستگی دارد.
زغال کبابی یکبار مصرف
زغال کبابی مرغوب
طی دهه ی گذشته، به منظور حفاظت از محیط زیست و تولید زغال با قیمت مناسب، تولید زغال کبابی چینی در ایران شروع شد. زغال چینی به نام های زغال بریکت و زغال فشرده شناخته میشود. این زغال از متریال دور ریختنی و بی مصرفی تهیه میشود که به شرح زیر هستند.
- خاک اره ی خشک و مرطوب: کیفیت بریکت به اندازه، جنس خاک اره و خشک یا مرطوب بودن خاک اره بستگی دارد.
- خاک زغال: خاک یا پودر زغال، به دو صورت پودر و دانه درشت در بریکت مصرف میشود.
- پوست گردو یا پسته: پوست گردو یا پسته ی خشک شده، به عنوان ماده ای مناسب در بریکت استفاده میشود.
مواد نابرده را با هم مخلوط نموده و توسط دستگاه اکسترودر حرارت داده و کاملا فشرده میکنند. بریکت در این مرحله هنوز خام بوده و به منظور بالا بردن کیفیت، به کوره ی حرارتی منتقل میشود. این محصول نسبت به زغال های دیگر، از کیفیت و قیمت پایین تری برخوردار میباشد. زغال بریکت، در مدل ها و قالب هایی با ظاهری زیبا تولید میشود. این زغال به علت فشرده بودن، حرارت را به مدت طولانی حفظ کرده و برای کباب یا قلیان کشی مناسب است.
زغال نارگیل، زغال کبابی فاقد بو و دود
در کشورهای آفریقایی که پوست نارگیل به وفور یافت میشود، با استفاده از دستگاه های مخصوص، پوست نارگیل را به زغال کبابی صنعتی تبدیل میکنند. پوست نارگیل، ماده ای مناسب برای تولید زغال کبابی و قلیانی می باشد. پوست نارگیل خشک شده را در دستگاه قرار داده و اسید تولید شده ی آن را استخراج کرده، سپس تحت حرارت و گرما فشرده مینمایند. زغال نارگیل به دلیل فشرده و طبیعی بودن، توانایی بالایی در نگهداری حرارت داشته و فاقد بو و رنگ میباشد. متاسفانه این صنعت وارد ایران نشده است.
زغال شمش، زغال کبابی بازیافتی
مخلوطی از خاک اره، پوست گردو و خاک زغال، ماده ی اولیه ی شمش زغالی است. شمش زغالی نوعی بریکت محسوب میشود که در اندازه ی بزرگ و به صورت شمش تولید میگردد. این شمش ها دیر سوخته و حرارت را به مدت طولانی حفظ میکنند. شمش بریکت قابل استفاده در شومینه، کبابی کردن مواد غذایی، چای آتشی و قلیان میباشد. به دلیل استفاده ی نادرست از خاک اره ی چوب MDF، گاهی اوقات هنگام سوختن شمش زغالی، بو و دود نامطبوعی تولید میشود.
زغال بامبو، زغال کبابی با کیفیت
زغال کبابی فاقد بو و دود
- زغال بامبو از زغال های تولید شده در شرق آسیا است. این زغال طبیعی، بسیار کاربردی و باکیفیت میباشد. از آنجایی که گیاه بامبو رشد سریع داشته و درخت محسوب نمیشود، استفاده از چوب آن به منظور تولید زغال، لطمه ای به محیط زیست وارد نمیکند. چوب بامبو را به دو روش صنعتی و سنتی به زغال تبدیل مینمایند.
روش صنعتی شامل پنج مرحله ی :
- خرد کردن چوب خشک شده
- الک کردن چوبها به منظور جداسازی قسمتهای نامناسب
- خشک کردن چوب خرد شده ی بامبو
- فشرده کردن ذرات چوب به وسیله ی دستگاه اکسترودر
- حرارت دادن زغال فرم داده شده با دستگاه مخصوص
روش سنتی: در روش سنتی تهیه زغال کبابی بامبو، چوب های بامبو را مشتعل کرده و به صورت نیمه سوخته خاموش مینمایند. زغال بامبو به دلیل متخلخل بودن و داشتن روزنه های میکروسکوپی فراوان، در جذب بو و بخار بسیار قوی عمل میکند. از این رو علاوه بر مناسب بودن در کبابی کردن مواد غذایی، قلیان و چای آتشی، به عنوان بوگیر هم استفاده میشود. این محصول، بوهای نامطبوع یخچال، محیط خانه و جاکفشی را به خود جذب میکند.
مشخصات زغال کبابی مرغوب
- به هنگام شکستن، صدای خشک و قوی دارد
- رنگی براق و مشکی زغالی دارد
- حاوی خاکستر کمی است
- فشرده و سفت میباشد
- دارای کربن بالای 90 درصد است
- از چوب بامبو، چوب درخت مرکبات، چوب درخت بلوط، چوب درخت صنوبر و گردو تهیه شده است
- حرارت را به مدت طولانی در خود حفظ میکند
- بدون بو و دود میباشد
- دیر به خاکستر تبدیل میگردد
نکات تکمیلی در مورد زغال
ویژگی های زغال کبابی مرغوب
- زغال در بسته بندی های 500 گرمی تا 15 کیلوگرمی و به صورت فله ای عرضه میشود.
- زغال لیمو در قالب سکه و عطرهای مختلف برای قلیان، انتخاب مناسبی است.
- استفاده از زغال های چینی و به عبارتی بازیافتی، در حفظ محیط زیست بسیار موثر میباشد
- زغال بی کیفیت، دود و بو از خود متصاعد میکند.
- استفاده از زغال بی کیفیت در قلیان، موجب سردرد و سرگیجه میگردد.
- به دلیل متصاعد شدن کربن دی اکسید از زغال، استفاده از آن در مکانهای سربسته توصیه نمیشود.