تفاوت انواع زغال را بشناسیم
چند نوع از انواع زغال را میشناسید؟ در طول تاریخ، نیاز انسان به گرما و حرارت، به نحوه های متفاوت پاسخ داده شده است. بهره گرفتن از هیزم، زغال و مشتقات نفتی به منظور برطرف کردن نیاز انسان به گرما و حرارت، از قدیم الایام رایج می باشد. زغال، هیزم نیمه سوخته ای است که هنوز به خاکستر تبدیل نشده است. بو و دود طبیعی حاصل از سوختن زغال، بسیار مطبوع بوده و انسان را یه آغوش طبیعت بازمیگرداند.
معرفی انواع زغال
معرفی انواع زغال
آگاهی به این نکته که انواع زغال از لحاظ کیفیت، مواد اولیه و روش تهیه با هم متفاوت هستند، به مصرف زغال متناسب با نیاز، کمک شایانی میکند. زغال لیمو، زغال بریکت، زغال سکه ای، زغال شمش، زغال شومینه، زغال بامبو، زغال نارگیل و زغال کبابی، هرکدام ویژگی های منحصر به فردی دارند.
مواد اولیه: ماده اصلی تهیه ی زغال، چوب درخت میباشد. زغال مرغوب و باکیفیت، از چوب درخت لیمو و مرکبات، انجیر، بلوط و گردو تهیه میشود. خاک اره، خاک زغال، پوست گردو و پوست پسته هم به عنوان مواد اولیه ی زغال بریکت شناخته میشوند. کیفیت مواد اولیه، تأثیر مستقیم بر کیفیت زغال تولید شده، دارد.
روش تهیه: از آنجایی که زغال به دو نوع طبیعی و بریکت تقسیم میشود، روش تهیه و تولید آن هم متفاوت میباشد. زغال طبیعی به دو روش سنتی و صنعتی در کوره های مخصوص، تهیه میشود. حرارت بالا و محیط خلاء موجود در کوره های صنعتی، شرایط تولید زغال مطلوب و بدون ضایعات را فراهم میکند. زغال بریکت که اصطلاحا زغال چینی نام دارد، از فشرده کردن ضایعات و مواد دور ریختنی چوب و زغال تهیه میشود.
کیفیت: کیفیت زغال را ماده ی اولیه ی مرغوب و پروسه ی تولید زغال، تعیین میکند. زغال با کیفیت، حرارت را مدت طولانی در خود حفظ کرده و دود و بوی کمی از خود متصاعد میکند.
زغال لیمو، بهترین نوع از انواع زغال
کاربردهای بارز انواع زغال
زغال تهیه شده از چوب درخت لیمو مرکبات، به عنوان زغال لیمو شناخته میشود. به دلیل سفت و فشرده بودن چوب مرکبات، زغال مرغوب از آن چوب، تهیه میشود. این زغال مرغوب به دو روش سنتی و صنعتی تهیه میشود.
ویژگی های زغال لیمو:
- دود و بوی کم
- فاقد جرقه و خاکستر
- نگهداری حرارت به مدت طولانی
- رنگ مشکی و براق
زغال لیمو تولید شده به روش فشرده و قالبی، از خاک اره ی چوب مرکبات، پوست گردو و خاک زغال مرکبات تهیه میشود. زغال لیمو، انتخابی مناسب برای قلیان و کبابی کردن مواد غذایی میباشد.
زغال بریکت، جدیدترین نوع از انواع زغال
پیشرفت تکنولوژی و لزوم حفاظت از محیط زیست، زمینه طراحی و تولید انواع زغال فشرده یا بریکت را فراهم نمود. از آنجایی که زغال بریکت از مواد دور ریختنی و بازیافتی تهیه میشود، تولید آن از قطع درختان و آسیب به محیط زیست جلوگیری مینماید. به منظور تهیه ی زغال بریکت؛ خاک اره، خاک زغال، پوست گردو یا پسته ی مخلوط شده را توسط دستگاهی مخصوص به نام اکسترود، گرم کرده و در قالبهای مختلف فشرده میکنند. زغال خام را از اکسترود خارج کرده و در کوره با حرارت بالا، آماده ی مصرف می نمایند. زغال شمش، زغال سکه ای و زغال میله ای از انواع زغال بریکت به شمار می آیند. استفاده از خاک اره و خاک زغال مرغوب، کیفیت زغال را تعیین میکند.
ویژگی های زغال بریکت:
- قیمت پایین تر از قیمت زغال عادی
- ظاهر شکیل
- فاقد دود و بو
- فاقد جرقه
زغال بریکت سکه ای در قلیان کشی، بسیار محبوب میباشد. از زغال قالبی به منظور کبابی کردن مواد غذایی و روشن کردن شومینه، استفاده میکنند.
زغال نارگیل و زغال بامبو، بهترین انواع زغال
در شرق آسیا، وفور چوب بامبو و پوسته ی میوه ی نارگیل، شرایط تهیه ی زغال بامبو و نارگیل را فراهم کرده است.
زغال بامبو: دانه ی بامبو، دوره ی پنج ساله ی خفتگی را طی میکند. در سال پنجم رشد کرده و به گیاهی بزرگ با ساقه های فراوان تبدیل میشود. استفاده از ساقه ی بامبو به منظور تهیه ی زغال، به محیط زیست آسیب وارد نمی نماید. زغال بامبو دارای منافذ و روزنه های میکروسکوپی فراوانی است و به همین دلیل در جذب بو و رطوبت بسیار کارآمد میباشد. این زغال با کیفیت و پرطرفدار، در دو نوع طبیعی و بریکت، عرضه می گردد.
موارد استفاده زغال بامبو:
- به عنوان بوگیر یخچال
- بوگیر جاکفشی
- نمگیر کمد لباس
- کبابی کردن مواد غذایی
- قلیان کشی
زغال نارگیل: بافت و ساختار پوست نارگیل به گونه ای است که برای تهیه ی زغال بسیار مناسب میباشد. به منظور تهیه ی زغال از پوست نارگیل، آن را خرد کرده و با خاک زغال مخلوط نموده و در دستگاه مخصوص، فشرده میکنند. سپس زغال نیمه آماده را در کوره حرارت داده و آماده ی مصرف مینمایند. زغال نارگیل از بهترین زغال های موجود در بازار محسوب میشود.
طرز تهیه انواع زغال
طرز تهیه انواع زغال
از آنجایی که دو نوع زغال طبیعی و بریکت در بازار عرضه میشود لذا تهیه آن ها صرفه نظر از هر نوع از انواع زغال، نیازمند روش خاصی می باشد. زغال طبیعی به دو روش سنتی و صنعتی در کوره های مخصوص، تولید میشود.
روش سنتی: تهیه ی زغال به روش سنتی از قدیم الایام رایج میباشد. در این روش، چوب ها را در کوره قرار داده و آنها را مشتعل میکنند. قبل از تبدیل شدن چوبها به خاکستر، آتش را خاموش نموده و صبر میکنند تا زغال دم کشیده و سپس سرد شود. این پروسه، 2 الی 3 هفته طول میکشد.
روش صنعتی: در روش صنعتی، استفاده از کوره ی مخصوص با حرارت بالا و محیط خلاء، زغال مرغوب و فشرده تری تولید میشود. دمای کوره ی صنعتی گاهی به 400 درجه هم میرسد. دمای بالا موجب تراوش مایعی اسیدی از چوب میشود، با تقطیر این اسید، سرکه ی چوب حاصل می گردد. سرکه ی چوب در کشاورزی به مصرف میرسد.
زغال بریکت: تولید زغال چینی یا زغال بریکت نیازمند دستگاه ها و تجهیزاتی چون؛خرد کن، سرند،خشک کن، اکسترودر و کوره ی مخصوص میباشد. خاک اره، خاک زغال و پوست گردو با عبور از این دستگاه ها و حرارت دیدن در کوره، به زغال بریکت تبدیل میشوند.
مقایسه انواع زغال
مقایسه انواع زغال
در مقایسه انواع زغال، توجه به فاکتورهایی همچون؛ کیفیت مواد اولیه، روش تهیه و موارد استفاده از زغال، اهمیت دارد. چوب انجیر، چوب لیمو و مرکبات، چوب بامبو و پوسته ی نارگیل، مرغوبترین مواد اولیه محسوب میشوند.
در روش صنعتی و بریکت، زغال مرغوب تر و آلودگی زیستی بسیار کمی ایجاد میشود،از این رو روش صنعتی و بریکت بر روش سنتی، ارجحیت دارد.
کاربردهای بارز انواع زغال
بی شک با افزایش روز افزون نرخ سوخت های فسیلی نظیر نفت و گاز در خیلی از ممالک و سرزمین های دنیا، استفاده از مواد سوختنی به صرفه تر همچون انواع زغال رواج پیدا کرده است. به همین خاطر است که از این محصول انواع گوناگونی با کاربردهای مختلف تولید و روانه بازار شده است. از جمله رایج ترین موارد استفاده از انواع زغال به شرح زیر است:
- از زغال کبابی برای تهیه یک کباب لذیذ و خوشمزه استفاده می شود
- کاربرد زغال شمش در تنورها و آتشکده ها می باشد
- از زغال سکه ای به دلیل اندازه کوچک آن برای روشن کردن قلیان استفاده می شود
- از زغال بامبو برای مواقعی که نیاز به حرارت دهی بیشتر است استفاده می شود
- از زغال اکتیو یا همان زغال کربن فعال در صنعت پزشکی به منظور از بین بردن مواد شیمیایی مضر و باکتری ها استفاده می شود